Kruidnoten test (van juf Rena en juf Loes)

Nodig: – 3 zakken verschillende merken kruidnoten

– Voor iedere leerling een werkblad kruidnoten test en een potlood

– Voor ieder groepje 3 bakjes met de nrs 1,2,3 erop

Voorbereiding:
Doe de kruidnoten in de bakjes, ieder merk in een bakje met hetzelfde nummer en onthoudt welk merk in welk bakje zit (natuurlijk mogen de leerlingen nog niets weten).

Inleiding:
Bespreek met de leerlingen dat er veel verschillende soorten (merken) kruidnoten zijn en dat ze niet allemaal hetzelfde eruit zien en smaken.
Daarom gaan we een test doen, om te bepalen welke kruidnoten onze groep het beste vindt.
Bespreek hoe je deze test kan doen.
Stuur aan op de zintuigen die we gebruiken (gelijk een goede rede om deze nog eens te herhalen).

Als start van de test kan je de zakken laten zien en vragen wat de keus van de leerlingen is wanneer ze alleen de zakken zien.

De test:
Iedere groep gaat aan de slag met kijken, ruiken, voelen en proeven. Bij ieder onderdeel geven de leerlingen aan wat zij het beste vinden. Welke kruidnoot ziet er het beste uit? Kruidnoot 1,2 of 3. De leerlingen zetten een kruisje in het hokje van hun keuze. Dit doen ze ook met het ruiken, voelen en proeven.

Dit alles kan heel geordend (allemaal tegelijk kijken, ruiken, voelen en proeven) of vrij (regel het maar onderling in de groep), al naar gelang de mogelijkheden van de groep.

Afsluiting:
Op het schoolbord noteren we de keuze van de leerlingen en tellen de stemmen bij elkaar op. De kruidnoot met de meeste stemmen heeft gewonnen en is de favoriet.
Conclusie Is dit ook dezelfde kruidnoot als de keuze op basis van de verpakking? Als dat niet zo is, hoe komt dat dan?

Wanneer je deze test met een hogere groep doet, kan je achteraf ook vragen of ze een stukje willen schrijven over de verantwoording. Waarom heb je deze kruidnoot gekozen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kruidnoten-test.pdf

(zonder jaartal)

 

1 Reactie
  1. Gerda 3 jaar geleden

    Hoi!
    Heb gebruik gemaakt van deze kruidnotentest, waarbij natuurlijk de laatste test, de kruidnoten proeven, heel goed in de smaak viel bij de kinderen. Groep 3.
    Bedankt voor het online zetten!
    Groetjes Gerda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2016-2024 |  www.jufbijtje.nl | Teksten en afbeeldingen van derden zijn eigendom van de respectievelijke eigenaren. | Algemene voorwaarden | Contact | JufBijtje is een handelsnaam van  Original1 Design te Poortugaal | KVK : 55504388 • BTW: NL002178380B02

Neem contact op

We horen graag wat je van de website vindt en beantwoorden graag je vragen! Neem contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?